Hoito-ohje

Kesyrotta on älykäs ja sosiaalinen lemmikki, tästä syystä kesyrotta sopii nuoremmallekin polvelle lemmikiksi.
Ensimmäisenä suositteleen tutustumaan lajiin, kannattaa käydä lueskelemassa SKeY:n foorumilta juttuja ( osoite löytyy linkeistä ). Tuon jälkeen voi lähteä tutustumaan rottiin näyttelyn yhteydessä tai kysyä, josko joku kasvattaja haluaisi tutustuttaa sinut rottiin ja kutsumalla sinut kylään.
Meillä on vuosien varrella kyläillyt eri ikäisiä, miehiä ja naisia, tutustumassa rottiin.

Kesyrotan elinikä on aivan liian lyhyt, realistisesti kun puhutaan niin 1,5v - 2v on jo aika iso saavutettu ikä rotalle, mutta noihin vuosiin varmasti ehtii mahtumaan monta rakasta muistoa pikkuystävästä.

Kesyrotta on laumaeläin ja rottia tulisikin hankkia aina vähintään kaksi, samaa sukupuolta tietenkin.
Lajintoverin seura on rotalle tärkeämpää kuin ihmisseura. Voiko olla mitään suloisempaa kun rottakasa riipparissa pesemässä toisiaan, ei!

Rotille tulisi hankkia jo heti alkuun hyvänkokoinen häkki. Naaraat rakastavat kiipeilyä ja heille soveltuvan häkin tulee olla korkea. Mitä korkeampi sen parempi, jossa he voivat läpi elämänsä tanssia ja taituroida. Naaraiden häkki tulisi myös sisustaa tätä tarkoitusta silmällä pitäen.
Urokset sensijaan laiskistuvat ajansaatossa ja rakastavat iänmyötä enempi riipparissa tai tasoilla löhöilyä ja heille siksi onkin parempaa, että häkistä löytyy reilusti pohjapintaa.

Naaraat ovat sulavalinjaisempia ja pienempiä. Ne ovat ketteriä ja vilkkaita. Naaraita ei tarvitse pahemmin pestä, ne ovat jo luonnossaan siistimpiä kuin urokset. Naarailla on 5pvn välein kiima ja tällöin voivat käyttäytyä kuin mitkäkin saippuapalat ja kiljuvat ilman mitään syytä. Kiimapäivänä kannattaa suosiolla jättää hoitotoimenpiteet seuraavaan päivään. Naaraan kiiman helpoiten havaitsee kun sitä rapsuttelee alaselästä, tämä saa naaraan korvat pörisemään vinhasti.

Urokset ovat isoja ja rotevia. Ne laiskistuvat iän myötä ja nauttivat rapsutteluista ja ruuasta. Vanhempi uros on mitä parhainta TV:n katseluseuraa. Uroksia voi joutua pesemään useastikin ja niiden iholle kerääntyy oranssihtavaa karstaa. Urokset myös merkkailevat naaraita enemmän. Urokset ovat rauhallisia ja itse vertaan niitä aina pieniin koiriin.

Mutta muista, kaikkia ovat kuitenkin omia persooniaan ja edellä mainittu ei ole mikään tae, että rottasi käyttäytyy juuri kuten mainitsin! :)

Rotta on aika hajuton lemmikki. Rotalla ei ole vahvaa ominaishajua. Joiden mielestä urokset tuoksahtavat hieman myskille, mutta ei pahalle. Rottien virtsa on hajutonta ja vaikka rotta pissisikin syliisi lukuisia kertoja, ei vaatteet kuitenkaan ala haista.

Rottien häntää tulee pestä ainakin kerran,pari 2 vkossa. Kaikkiin pesuihin soveltuu hyvin ihan pelkkä astianpesuaine, se poistaa hyvin rasvalikaa hännästä. Rottien hännät tulisi pestä aina juuresta kohti kärkeä, sitä ei tulisi koskaan hangata vastakarvaan, koska suomut ovat todella herkkiä irtoamaan. Pesun jälkeen hyvä rasvaus hajusteettomalla perusrasvalla, esim. Tummeli,  häntään ja se on siinä. Liian usein pesty häntä on myös aika kuiva. Rotat kun käyttävät häntäänsä lämmönsäätelyyn niin siksi sen on tarve olla puhdas, eikä kymmenen kakkakerroksen kyllästämä, mutta ei myöskään kuiva vaan hengittävä.

Kynsiä tulee leikata vähintään kerran vkossa. Leikkuuseen soveltuvat oivallisesti ihan peruskynsileikkurit. Itse pidän eniten nipsuttimista.

Rex rotan hoito ei vaadi mitään sen erikoisempaa, ainoastaan näyttelyitä ajatellen se tulisi trimmata. Trimmaaminen tarkoittaa pitkien peitinkarvojen nyppimistä. Jos nypitään oikealla tekniikalla ei rottaan satu. Trimmaaminen on hyvä opettaa rotalle jo nuorena.

Rottien värejä kuvioita on lukuisia. Löydät varmasti mieleisesi katsastamalla SKeY:n sivut kohdasta: Rotista-Standardi.
Kasvattajalistalta löydät virallisten kasvattajien kasvattamat muunnokset. Ota huomioon, että vaikka rottalassa kasvatetaan vain jotakin tiettyä väriä voi poikueisiin syntyä muutakin. Voit myös ola yhteydessä kasvattajiin jonkin tietyn muunnoksen kohdalta, sinut varmasti opastetaan kysymään oikealta henkilöltä.

Punasilmäisten ja rubiinisilmäisten muunnosten kohdalla voit törmätä "heijaamis"-liikkeeseen. Rotan huonon näön vuoksi rotta kohdistaa katsettaan kääntelemällä robottimaisesti päätään puolelta toiselle. Tämä on täysin normaalia.
Päänvinoutuminen ja rotan kulkiessa ympyrää on kyseessä kuitenkin korvatulehdus ja tällöin tulisi välittömästi ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.Tämä on hyvä erottaa heijaamisesta.
En tähän listamaan sen kummemmin mitään sairauksista, koska toivon, että kasvattieni omistajat ottaisivat aina yhteyttä mahdollisissa sairastamisissa kasvattajaan.

Mitä kaikkea siis tarvitsen ennenkuin haen rottalapset kotiin?
Rottia hankkiessa on hyvä ainakin seuraavat tarvikkeet olla valmiina, sopiva häkki, kuljetusboksi, juomapullo, ainakin 2 ruokakippoa, virikkeitä, pesämökki, kuivikkeita, kynsileikkurit, hännänrasvaukseen soveltuva hajusteeton rasva, herkkuja, laadukasta kuivamuonaa ja ennenkaikkea eläinlääkärireissuja varten pieni "rahasto".

Kannattaa miettiä etukäteen sopiva tila, jossa rottia voi juoksuttaa vapaana. Rotat tarvitsevat liikuntaa myös häkin ulkopuolelta. Sopivan tilan löydyttyä kannattaa tukkia kaikki pienet koloset, koska sinne ne tietenkin ensimmäisenä ryntäävät, vaikkei saisi. :P
Rottia ei saisi koskaan jättää valvomatta juoksentelemaan vapaana!
Voit rakentaa rotille temppuradan tai heittää vaan kasan riepuja lattialle, otukset iloitsevat kovinkin pienestä, mutta toisaalta turhautuvat kovinkin nopeasti, joten on hyvä jos alue olisi virikkeellistetty hyvin. Pahvilaatikoista voit yhdistellä jos jonkin moista linnaa esim. maitopurkeilla.

Kun haet naperot kotiin avaa häkin luukku ja tutustuta pikkuiset rauhassa uuteen häkkiin. Pidä luukkua auki, jotta ne voivat hakeutua sinun turvaasi, kannattaa siis seurata luukulta kuinka ne reagoivat. Muutto uuteen kotiin on aina stressitekijä. On suositeltu, että rottien annettaisiin olla rauhassa ensimmäinen päivä. Todennäköisesti ne kuitenkin piiloutuvat mökkiin tai johonkin muuhun pieneen tilaan, eivätkä suostu houkuttelulla tulemaan esiin. Itse aina kehoitan lääppimään muksuja heti ensimmäisestä päivästä lähtien, jotta totutus uuteen kotiin ja ihmisiin saadaan heti käytiin ja vähennetään täten stressiä, jonka suuri, uusi , turvaton häkki tuon. Suosittelen siis pitämään luukkuja auki ja seuraamaan vipellystä vierestä. Voit ottaa muksuja häkistä syliisi ja laskea samantien takaisin, tätä voi toistaa muutamia kertoja useasti päivässä.
Nameilla kannattaa myös kasvattaa luottamusta.

Laumaan uuden jäsenen liittäminen on yleensä aika mutkatonta, mikäli kyseessä siis on luovutusikäinen poikanen. Pari ensimmäistä päivää saattaa kuulua dramaattistakin kurmuutusta, mutta niin kauan kun haavoja ei näy ei ole hätää. Parin päivän jälkeen yleensä uusi tulokas on jo sulassa sovussa muun lauman kanssa. Toki tässäkin on taas niitä poikkeuksia.
Voit aloittaa liittämisen siivoamalla häkki perusteellisesti ja vaihtamalla sinne uudet rätit, rievut ja tavarat. Sen jälkeen etsi - ei kenenkään maa - ja päästä vanhat laumalaiset ja uusi tulokas tutustumaan toisiinsa. Ole valpas ja valmiina erottamaan mahdollinen riitapukari pienen kimpusta. Itse aina varmistelen vielä seuraavallakin tavalla tutustuttamista, otan uuden ja vanhan rotan käteen ja hieron niiden selkiä toisiaan vasten, täten hajut sekoittuvat. Toinen yhtä hyvä keino on sipaista jokaisen selkään jotakin saman tuoksuista, vaikkapa jotakin rasvaa.

Suosittelen hankkimaan omat ötökkäsi suoraan viralliselta kasvattajalta tai pätevältä ilman nimeä kasvattajalta henkilöltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.